Posted on

Flytta utomlands: ha kvar bostaden eller inte?

Du planerar att flytta utomlands, men vet inte hur du ska göra med din bostad. Det är ett viktigt beslut. Många väljer att hyra ut bostaden de första åren.

Flytta utomlands
Det står på många svenskars bucket list: flytta utomlands. Testa på att bo i ett annat land, få uppleva hur det känns att leva med värme och sol året om eller för att göra karriär. Vissa drömmer om att flytta utomlands för resten av sina liv, medan de flesta vill få testa på det ett tag. Det har aldrig varit så lätt att flytta utomlands som idag, särskilt inom EU. Många svenska företag har också kontor i andra länder. Drömmer du om att få bo utomlands är det bara att börja arbeta för det. En viktigt fråga som då uppstår är vad du ska göra med din bostad i Sverige?

Bostaden i Sverige
Om du äger ett hus eller en lägenhet är det smart att bara hyra ut din bostad. Det är ju inte säkert att drömmen om utlandet verkligen blir vad du planerat. Har du eget hus är det bara att hyra ut huset. Det finns inga regler kring hyra, som när man ska hyra ut en lägenhet. Som ägare till en bostadsrätt måste du först förhöra dig med din bostadsrättsförening om att hyra ut bostaden. Men just utlandsflytt tillhör de skäl som anses som godtagbart för att få hyra ut hemmet.

Magasinera möbler

Om du däremot hyr en bostad är frågan mer aktuell. Det första som du bör göra är att fråga din hyresvärd. Så vet du om det ens är möjligt att hyra lägenheten. Det andra du

bör fråga dig är om du kommer att vilja flytta tillbaka till just den orten och bostaden. Om du har pluggat i Uppsala i fyra år och känner att du är klar med staden, kan det enklaste vara att säga upp bostaden. Bor du däremot i centrala Göteborg sedan tio år kan det vara smartare att istället hyra ut den.

För de flesta personer är det skönt att i alla fall behålla bostaden under de första två åren, så att du har ett ställe att komma tillbaka till om du vill flytta hem igen. Såvida du inte kan mellanlanda hos föräldrar eller vänner. Om du äger en sommarstuga blir det inte lika viktigt att ha kvar bostaden. Då har du ett ställe att ha dina saker på och ett eget ställe i Sverige.

Magasinera dina saker
Om du ska hyra ut din bostad bör du hyra ut bostaden möblerad och med tidskontrakt. Personliga saker kan du magasinera. Detsamma gäller om du inte har kvar bostaden. Istället för att sälja allt vad du äger, så magasinerar du dem i ett förråd. Det är både praktiskt och ekonomiskt.