Kan man göra en golvslipning själv?

Man kan inte komma ifrån att trägolv får märken med tiden. Trä är ett hållbart material, men det kan skadas om man tappar vassa eller hårda saker, och dessutom slits det. Då kan det vara dags att göra en golvslipning för att få golvet riktigt fint igen. Men kan man göra en sådan själv eller måste man ha en viss kunskap? Vad krävs det för utrustning? Det tar vi upp i den här artikeln.

Vad behövs för att slipa golv?
För att slipa golv behöver man en golvslip, gärna av större modell. Det är också bra med en mindre slip som kommer åt i hörn och intill väggarna. Tänk på att slipen ska göra golvet jämnt, men inte slipa igenom hela brädan. Om man har en för smal slip är det lätt hänt att resultatet blir ojämnt slipat och dessutom kommer slipningen att ta lång tid. Man bör också ha en bra dammsugare som kan användas för att suga upp allt slipdamm. Det är viktigt att verkligen allt damm försvinner inför lackering eller målning av golvet.

Kan alla golv slipas?
Nej, det är inte alla golv som kan slipas och känner man sig det minsta tveksam bör man be ett proffs (anlita golvslipare) kolla golvet innan man börjar. Många äldre trägolv har redan slipats flera gånger och då kan brädorna vara för tunna för att göra ännu en bra slipning. Parkettgolv kan sällan slipas och laminatgolv slipas inte alls. Om golvet inte kan slipas kan man i regel måla det eller lägga ett laminat- eller parkettgolv ovanpå om man inte vill ta bort det gamla golvet.

Kan vem som helst göra en golvslipning?
Om man har lite koll på vad man gör, samt tillgång till rätt verktyg kan även personer utan snickarvana göra en golvslipning. Det finns många bra artiklar att läsa online, och det går också bra att rådfråga experter på golv om hur slipningen ska gå till.

Plankgolv

Om slipningen går fel
Om slipningen går fel kan man ibland rätta till felet. Har man slipat för lite kan man bara slipa mer så länge golvet tål det. Har man slipat för mycket kan det vara svårare att åtgärda, men man kan göra golvet jämnt om man inte slipat genom till underlaget. Har man slipat hål i golvet kanske det finns ersättningsmaterial att byta ut golvet med, annars återstår bara att lägga nytt golv. Att ta reda på vad man gör är alltså A och O vid golvslipning.

Vad kostar det att göra en golvslipning?
Om man gör sin golvslipning på egen hand behöver det inte bli så dyrt. Man får räkna med någon tusenlapp om man ska låna verktyg, och sedan kostnaden för att behandla golvet efteråt. Att anlita ett företag för golvslipning är betydligt dyrare.